Project Name

Hampstead A

Year

2011

Status

Complete

The brief was to connect two detached listed properties to create one large residential property. In addition, the design had to work within the considerations relating to the local conservation area and the building’s listed status as well as the construction of a new basement floor under the listed buildings.

This challenging design project required not just space and aesthetic considerations but careful air, light and heat analysis, as well as robust and intricate engineering solutions. Our solution was to create a basement floor with a structured glass ground floor courtyard entrance. The resulting space is a light, modern and large multipurpose room, where the varied aspects of daily life can come together. Light has been brought into the room via portals in the ceiling, creating the impression that the room is above rather than below ground. The planar glass entrance allows both internal access to the annex building and external access to the street.

The resulting space is light and modern, while remaining sensitive to the surrounding Listed Buildings.